Dieta bezglutenowa zyskała ogromną popularność w ostatniej dekadzie. Obecnie często można zobaczyć nowe produkty z etykietą bezglutenową. Niektórzy ludzie unikają nawet żywności oznaczonej jako "pszenica", "żyto" lub "jęczmień". Większość z tych osób, zapytana o to, wyjaśni, że nie może strawić glutenu i że jest on dla nich szkodliwy. Ale czy wiesz dlaczego? Czy wiesz, czy jesteś wrażliwy na gluten? Ten artykuł podnosi zasłonę na prawdę o byciu nietolerancyjnym na gluten, przechodzeniu na dietę i dlaczego niektórzy ludzie unikają pewnych pokarmów, ponieważ zawierają gluten.
Co to jest gluten?
Gluten jest białkiem występującym w życie, owsie, jęczmieniu i pszenicy. Gluten jest niezbędny do pieczenia; zapewnia strukturę i teksturę. Niektórzy ludzie są uczuleni na gluten; inni są na niego wrażliwi. Wrażliwość na gluten może powodować problemy trawienne, bóle stawów i zmęczenie. Nie ma lekarstwa na alergię na gluten, ale dieta bezglutenowa może zmniejszyć objawy. Najlepszym sposobem na stwierdzenie, czy jesteś wrażliwy na gluten jest zaprzestanie jego spożywania i sprawdzenie, czy objawy się poprawią.
Dieta bezglutenowa: dlaczego i jak
Nie wszystkie diety bezglutenowe są zdrowe. W rzeczywistości niektóre są niezwykle wysokie w tłuszczach i cukrze, co może zwiększyć poziom cukru we krwi. Zdrowa dieta bezglutenowa zawiera owoce, warzywa, pełne ziarna, rośliny strączkowe i orzechy, a unika przetworzonej żywności i cukrowych przekąsek. Jeśli masz celiakię (zaburzenie autoimmunologiczne), dieta bezglutenowa jest niezbędna. Celiakia uszkadza jelito cienkie i może prowadzić do innych problemów zdrowotnych, jeśli nie jest leczona. Jeśli masz wrażliwość na gluten, dieta bezglutenowa może pomóc zmniejszyć objawy trawienne i ból stawów. Jeśli nie masz żadnego z tych schorzeń, dieta bezglutenowa nie będzie oferować żadnych dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Dieta bezglutenowa może być odpowiedzią na Twoje problemy
Jeśli chcesz schudnąć, poczuć się bardziej energicznie i poprawić ogólny stan zdrowia, dieta bezglutenowa może być warta wypróbowania. Jeśli jednak czujesz się zdrowo, nie ma powodu, aby przejść na dietę bezglutenową. Jeśli zdecydujesz się na dietę bezglutenową, upewnij się, że jesz dużo owoców, warzyw, pełnych ziaren i roślin strączkowych, które są zdrową żywnością, którą może cieszyć się każdy. Unikaj przetworzonej żywności i cukrowych przekąsek, które są niezdrowe niezależnie od tego, czy zawierają gluten.
- Admin