Łatwe, zdrowe przepisy na smoothie na słodkie latoSmoothies może być pyszny sposób na rozpoczęcie dnia, ale mogą one również pochodzić z nie tak słodki efekt uboczny - cukry. Smoothies są często pełne owoców i innych naturalnych cukrów. Choć w małych ilościach są one korzystne, łatwo jest przesadzić i szybko zwiększyć dzienne spożycie cukru. Istnieją również inne czynniki, które mogą wpływać na to, jak zdrowe jest Twoje smoothie. Najlepszą rzeczą w smoothie jest to, że możesz je zrobić dokładnie tak, jak lubisz! Wszystko sprowadza się do pozyskiwania odpowiednich składników, utrzymywania rzeczy w prostocie i unikania nadmiaru cukrów, jeśli to możliwe. Oto kilka prostych wskazówek, jak zrobić zdrowe smoothie.

Moc owoców

Owoce są świetne dla Ciebie, ale łatwo jest przesadzić, gdy robisz smoothie. Im więcej owoców dodajesz, tym wyższy staje się poziom fruktozy. Ogólna zasada to użycie jednego kawałka owocu na osobę na smoothie, ale ilość może się różnić w zależności od owocu. Jeśli próbujesz stracić na wadze lub jesteś ogólnie zaniepokojony spożyciem cukru, spróbuj ograniczyć owoce. Jeśli używasz mrożonych owoców, dodadzą one trochę słodyczy i sprawią, że Twoje smoothie będzie gęstsze i bardziej kremowe, nie zwiększając przy tym zbytnio poziomu fruktozy. Jeśli używasz świeżych owoców, dodaj jakiś środek zagęszczający, taki jak nasiona chia lub płatki owsiane, aby go zagęścić. Dzięki temu smoothie będzie bardziej satysfakcjonujące, bez dodawania zbyt dużej ilości cukru.

Nie przesadzaj z mlekiem i jogurtem

Są to oczywiście świetne składniki, ale nie musisz używać ich dużo. Użycie zbyt dużej ilości mleka lub jogurtu sprawi, że Twoje smoothie będzie zbyt kremowe i wysokotłuszczowe, co nie jest idealne. Jeśli nie lubisz zbyt gęstego smoothie, użyj chudego mleka. Jeśli próbujesz zmniejszyć dzienne spożycie tłuszczu, staraj się unikać pełnotłustego mleka i jogurtu. Jeśli wolisz, aby Twoje smoothie było gęstsze, użyj jogurtu o wyższej zawartości białka, takiego jak jogurt grecki.

Używaj tylko składników pełnoziarnistych

Całe ziarna są zdrowym źródłem węglowodanów, ale rafinowane ziarna, takie jak biały chleb, zostały pozbawione swoich składników odżywczych. Istnieje kilka wspaniałych składników pełnoziarnistych, które możesz dodać do swojego smoothie, takich jak owies, quinoa czy nasiona chia. Owies jest świetny, ponieważ dodaje kremowej tekstury, a także pakuje uderzenie błonnika. Quinoa to również świetna opcja, ponieważ jest całkowicie bezglutenowa. Nasiona chia to kolejna świetna opcja z pełnego ziarna, które jest również pełne błonnika, białka i przeciwutleniaczy.