Sezon zimowy to czas przygotowań. Przygotowanie czego możesz zapytać. Sezon zimowy to czas na przygotowanie się na zimną pogodę, która się z nią wiąże. Obejmuje to przechowywanie i konserwowanie żywności, utrzymywanie ciepła w domu i przygotowywanie się na wszelkie potencjalne sytuacje awaryjne, które mogą się pojawić. Aby prawidłowo przechowywać żywność, upewnij się, że temperatura w lodówce i zamrażarce jest na odpowiednim poziomie. Powinieneś także mieć świadomość, jak długo jedzenie może trwać bez zepsucia.
Jak przechowywać przetwory na zimę
Przetwory zimowe to artykuły spożywcze, które są przechowywane na zimę. Zwykle są one wykonane z owoców, warzyw i mięsa, które są mrożone i konserwowane w celu ich zachowania. Zimowe przetwory zazwyczaj obejmują dżemy, galaretki, marmolady, marynaty, salsy, sosy i wiele innych. Do wykonania słoika przetworów potrzebny będzie słoik z pokrywką i pierścieniami lub zestaw do konserw. Proces przygotowania własnej przetwory zimowej jest prosty:
-
Odmierz składniki do słoika lub zestawu do konserw
-
Napełnij słoik wodą tak, aby był w około 3/4 pełny
-
W razie potrzeby dodaj cukier
-
Załóż pokrywkę, a następnie mocno dokręć pierścień na wierzchu
-
Umieść słoiki w zamrażarce
Najważniejszym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę przy przechowywaniu przetworów, jest czas ich przechowywania. Na przykład, jeśli trzeba przechowywać przetwory do jednego roku, najlepiej wybrać chłodne i suche miejsce o niskiej wilgotności. Możesz również użyć plastikowej torby spożywczej w hermetycznym pojemniku. Jeśli chcesz zachować swoje przetwory dłużej niż rok, najlepiej je najpierw zamrozić, a następnie przenieść do hermetycznego pojemnika. Kluczową kwestią dotyczącą techniki przechowywania jest to, że temperatura miejsca przechowywania powinna wynosić poniżej 40 stopni Celsjusza i poniżej 80% wilgotności względnej. Przetwory najlepiej przechowywać w lodówce. Dzieje się tak, ponieważ niska temperatura lodówki pozwala zachować żywność przez dłuższy czas. Chcąc nie dopuścić do zepsucia przetworów, należy je zamrozić w hermetycznym pojemniku. Możesz również użyć zgrzewarki próżniowej lub torebki strunowej.
Często zadawane pytania dotyczące przetworów
Słoik do konserw to kultowe narzędzie kuchenne, które służy do przechowywania żywności w procesie konserwowania. Służy również do przechowywania owoców i warzyw w słoiku. Słoik do konserw jest powszechnym artykułem gospodarstwa domowego, który istnieje od wieków. Istnieje wiele różnych rodzajów słoików do konserw, ale najpowszechniejszymi są słoiki mason z szerokim otworem, o pojemności co najmniej czterech filiżanek i średnicy co najmniej 2 cali. Słoiki do konserw są dostępne w różnych rozmiarach, kształtach i materiałach, dlatego przed zakupem ważne jest, aby przeprowadzić badania.
- Admin